Helft van werkend Nederland wil in 2015 andere baan

Meer dan de helft van Nederlandse werknemers wil graag dit jaar een nieuwe baan (52,7 procent).

Dit blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. In Nederland namen ongeveer 260.000 respondenten deel aan het onderzoek.

Fors meer IT & Telecom werknemers op zoek naar nieuwe baan

In de IT & Telecom sector steeg het aantal werknemers dat op zoek wil naar een andere baan het meest (+17 procent).  “De Wage Index wees eerder al uit dat werknemers in de IT en Telecom minder zijn gaan verdienen”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Het is dan ook niet gek dat werknemers in die sector sneller op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging.”

Relatie baantevredenheid en behoefte aan nieuwe baan

Er lijkt een duidelijke relatie te zijn tussen baantevredenheid en de behoefte aan een andere baan. In de horeca & toerisme is het percentage dat wil wisselen het hoogst met maar liefst 68 procent. In de horeca heerst dan ook de minste baantevredenheid: slechts iets meer dan de helft van de werknemers is tevreden (55 procent).

Baantevredeneheid gestegen in 2014

In vrijwel alle sectoren is de baantevredenheid in 2014 licht toegenomen. Alleen in de gezondheidszorg is dit gelijk gebleven. De grootste baantevredenheid heerst in de agrarische sector waar 71 procent van de werknemers tevreden is. Dit heeft vooral te maken met de groeiende baanzekerheid en tevredenheid over de werkomgeving.

De agrarische sector wordt gevolgd door de juridische en marketing & communicatie sector (70 procent). Deze sectoren lieten ten opzichte van vorig jaar dan ook de grootste stijging zien van respectievelijk 10 procent en 7 procent. Daarnaast liet ook de bouw & techniek sector een forse stijging zien van 7 procent. Lees hier verder voor de volledige resultaten van het onderzoek.

Wil jij ook wisselen van baan? Twijfel jij nog en loop je rond met vragen? Psychopraktisch is specialist op het gebied van mens en werk. Het juiste adres voor al je loopbaanvragen, loopbaanbegeleiding en loopbaanonderzoek.

Deel deze pagina...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin