Jongeren met een hoge studieschuld vaker depressief

Volgens Amerikaans onderzoek kampen jongeren met een hoge studieschuld vaker met depressies dan jongeren zonder studieschuld. Dit meldt De Telegraaf.

Onderzoekers van de University of South Carolina analyseerden gegevens uit de National Longitudinal Survey of Youth 1997, een landelijke steekproef onder 9000 Amerikaanse studenten. Hieruit zou blijken dat jongeren met hoge studieschulden vaker kampen met depressieve symptomen.

Volgens onderzoeker Katrina Walsemann komt dit mogelijk omdat de lening veel stress oplevert. Het type lening is langdurig en kan een Amerikaanse student zijn hele leven achtervolgen. In Nederland heeft een student volgens het nieuwe leenstelsel 35 jaar de tijd om een studieschuld in te lossen. Na deze periode kan er een verzoek worden gedaan tot kwijtschelding.

Walsemann geeft aan dat er meer onderzoek nodig is naar dit probleem, vooral met het oog op de mogelijke gevolgen van studieschulden voor andere grote beslissingen, zoals beroepskeuze en het eventuele uitstellen van huwelijken en het krijgen van kinderen. Net als in Nederland moeten Amerikaanse studenten steeds meer geld lenen om te kunnen studeren.

Alle reden om kritisch te kijken naar de korte, maar ook lange termijngevolgen van  de invoering van het nieuwe leenstelsel voor alle Nederlandse studenten.

Deel deze pagina...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin