Stress verzuim op steeds jongere leeftijd

Stress verzuim op steeds jongere leeftijd

Stressklachten vormen de belangrijkste verzuimoorzaak bij werknemers en komen op steeds jongere leeftijd voor. Het gemiddelde ziekte verzuim in 2014 was met 3,9 procent iets hoger dan in 2013 (3,8 procent). Ook is de gemiddelde verzuimduur toegenomen van 24 naar 29 dagen. Dit blijkt uit een analyse van ArboNed, gebaseerd op ruim 1 miljoen werknemers.
Stress verzuim onder jongeren

Het verzuim met stressgerelateerde klachten is verder gestegen, constateert ArboNed. In 2013 werd langdurig verzuim in 29 procent van de gevallen veroorzaakt door stress. Afgelopen jaar had 33 procent van het langdurig verzuim te maken met stress, vooral onder 25- tot 34-jarigen. ,,Daarmee verschuift psychisch verzuim naar een jongere leeftijdscategorie”, aldus Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

In de eerste tien jaar van deze eeuw zag ArboNed een piek in psychisch verzuim onder 35 tot 44 jarigen. In 2013 was 43 procent van het langdurig verzuim in deze leeftijdscategorie stressgerelateerd, terwijl dit onder 25 tot 34-jarigen vorig jaar bijna de helft was. ArboNed signaleert dat stressklachten ook de belangrijkste verzuimoorzaak is onder jonge werknemers tot 25 jaar, die nog maar net op de arbeidsmarkt komen kijken.

Een mogelijke verklaring zou volgens de dienstverlener kunnen liggen in de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Banen voor het leven zijn tegenwoordig eerder uitzondering dan regel. ,,Jonge werknemers werken in opeenvolgende tijdelijke banen. Tijdelijke contracten gaan gepaard met baanonzekerheid wat een belangrijke oorzaak van stress is”, zegt Ilona van Beek, onderzoeker bij ArboNed.

Zorgdruk
Ook de zorgdruk neemt door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen bij werknemers toe. Van Beek: ,,De verplichtingen thuis leiden vaak tot tijdsdruk en stress. Dit geldt met name voor jonge gezinnen en geeft een grotere kans op burn-out.”

Ook oudere werknemers zien de zorglast toenemen door de combinatie van mantelzorg en werk. Bijna de helft van de mantelzorgers is tussen de 45 en 65 jaar. In deze leeftijd hebben veel mantelzorgers naast de zorg voor hun gezin en hun werk ook de zorg voor hulpbehoevende ouders, aldus ArboNed.

Bron: ANP

Burn-out behandeling

Arjan Bentsink, bedrijfspsycholoog van Psychopraktisch is gespecialiseerd in de behandeling van burn-out klachten. Heb jij burn-out klachten? Lees verder over mijn begeleiding bij burn-out klachten. Of doe vrijblijvend en anoniem de burn-out test en ontvang direct inzicht en advies.

Deel deze pagina...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin