Ziek door werk

Ziek door werk

Werknemers in Nederland worden vooral ziek van stress. Een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten die samenhangen met het werk. Mensen worden ziek door werk. Dat staat in een brief van minister Asscher aan de Tweede Kamer.

De klachten ontstaan door een verstoorde balans tussen werk en privé, werkdruk en onzekerheid bij mensen over hun baan. Ook agressie en geweld op de werkvloer leiden tot ziekteverzuim.

Plan van aanpak

Volgens minister Asscher is ziekte door werk en werkstress in veel bedrijven nog onbespreekbaar. Hij wil nu een maatschappelijke dialoog op gang brengen, samen met werkgevers en werknemers, om het probleem aan te pakken. Komend voorjaar wordt daarmee een begin gemaakt. Het project loopt tot 2018.

In de eerste twee jaar wordt vooral gekeken naar het tegengaan van werkdruk, agressie, geweld en intimidatie. In de laatste twee jaar van die periode ligt de nadruk op het bestrijden van discriminatie en pesten op de werkvloer.

Flexwerkers

Uit de brief van Asscher blijkt dat vooral flexwerkers en mantelzorgers blootstaan aan werkstress. Maar zij zijn niet de enigen. In 2012 waren er 2,1 miljoen werknemers die meldden dat ze geregeld onder hoge tijdsdruk moeten werken. 100.000 werknemers zeggen dat ze systematisch worden gepest.

Bron NOS

Praktische psychologische hulp

Psychopraktisch is gespecialiseerd in het terugdringen van verzuim door psychische klachten. Als burn-out psycholoog, werk- en bedrijfs- psycholoog richt Arjan Bentsink zich specifiek op thema’s als (te) hoge werkdruk, pesten op het werk. Kortdurende, direct inzetbare praktische psychologische hulp, voorkomt verzuim en beperkt de duur.

Deel deze pagina...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin